10 نتیجه برای آنتی بیوتیک
دکتر حسن نورالهی، دکتر مجتبی رستمی،
دوره 2، شماره 1 - ( 1-1379 )
چکیده
دانستن شیوع شناسی باکتری ها در بیمارستان های آموزشی به اداره کردن بیماران تب دار و کاربرد صحیح آنتی بیوتیک ها قبل از دریافت جواب آزمایش ها کمک می کند. طی یک مطالعه توصیفی فراوانی باکتری های شایع در یک دوره دو ساله 1376-1375 در بخش های مختلف بیمارستانی به وسیله نمونه های ارسالی به آزمایشگاه بیمارستان شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفت. در این بررسی از محیط های کشت استاندارد مدفوع، خون و زخم استفاده شده است. نتایج نشان داد که بیشترین نوع باکتری، اشرشیاکلی با 30.6 درصد، استافیلوکوک 14.2 درصد بود و محل آن عفونت های ادراری با 33.3 درصد، باکتریمی 21.7 درصد و عفونت های تنفسی با 14 درصد، مشخص گردید. این نتایج با گزارش های رسیده از سایر نقاط جهان چندان تفاوتی ندارد. بیشتر باکتری های موجود به سپروفلوکساین و آمینوگلیکوزیدها حساس بوده اند.
دکتر بهروز قاضیمقدم، دکتر حمیدرضا تجری، محمدرضا ربیعی، دکتر مرتضی بلمه، دکتر آرش کمانگری،
دوره 8، شماره 3 - ( 7-1385 )
چکیده
زمینه و هدف: پروستاتکوتمی از طریق پیشابراه ((TUR-P روش تایید شده درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) می باشد. یکی ازعوارض مهم TUR-P، عفونت های مجرای ادرای است. به کارگیری آنتی بیوتیک پروفیلاکتیک و مدت زمان استفاده از آن در پیشگیری از عفونت های ادراری بعد از TUR-P، هنوز مورد بحث است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه کارایی سه روش پیشگیری از عفونت در TUR-P بود.روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی، بیمارانی که از نظر آنالیز ادراری و کشت ادرار قبل از TUR-P استریل بودند، به سه گروه A، B و C دسته بندی شدند. گروه A دوز منفرد سفازولین یک گرم نیم ساعت قبل از TUR-P و گروه B علاوه بر آن 4 دوز دیگر سفالوزین بعد از TUR-P دریافت کردند. با گروه درمانی C نیز مانند گروه B رفتار شد با این تفاوت که تا زمان خروج سوند ادراری، قرص سیپروفلوکساسین 500 میلی گرم به مدت 3 روز به کار رفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری کای دو و ANOVA استفاده شد. سطح معنی داری آزمون 0.05 در نظر گرفته شد.یافته ها: میزان بروز کشت اداری مثبت در سه گروه درمانی A، B و C به ترتیب 35 درصد، 20درصد و11.5 درصد بود. اما ارتباط معناداری بین عفونت ادراری و رژیم درمانی استفاده شده، وجود نداشت.نتیجه گیری: دراین مطالعه تفاوت معنی داری در پیشگیری از عفونت ادراری پس از TUR-P بین سه رژیم درمانی مشاهده نشد. هرچند عفونت ادراری در گروهی که مدت طولانی تری آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند، کمتر از دو گروه دیگر بود. به منظور کاربرد این رژیم پروفیکلاسی انجام مطالعات تکمیلی پیشنهاد می شود.
دکتر لیلا براتی، دکتر فرزاد قزلسفلی، دکتر رامین آذرهوش، فریده حیدری، محمد نورا،
دوره 13، شماره 3 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف : عفونت ادراری شایعترین عفونت باکتریایی در زمان بارداری است. زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به پیلونفریت میباشد. شناسایی به موقع عفونت ادراری و درمان متناسب با آن به خصوص در زنان باردار در مواقعی که دسترسی به انجام کشت ادرار وجودندارد؛ میتواند در کاهش عوارض ناشی از آن مؤثر باشد. این مطالعه به منظور تعیین حساسیت باکتری اشریشیاکلی جدا شده از کشت ادرار زنان باردار نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج در شهرستان کلاله انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی باکتری اشرشیاکلی جدا شده از نمونه ادرار 360 زن باردار مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکز بهداشت شهرستان کلاله در سال 1387 صورت گرفت. پس از کشت نمونههای ادرار در محیطهای ائوزین متیلن بلو EMB ، بلادآگار و محیطهای کشت افتراقی سوش اشرشیاکلی؛ آنتیبیوگرام با روش انتشار دیسک Kirby-Bauer انجام شد و هاله عدم رشد آن طبق استانداردهای کمیته ملی برای آزمایشگاههای بالینی نسبت به آنتیبیوتیکها تعیین شد. یافتهها : میزان حساسیت به آنتیبیوتیک کواموکسی کلاو 5.72 درصد، آمپیسیلین 8.86 درصد، آموکسیسیلین 11.87درصد، سفازولین 32.12 درصد، سفالکسین 36.1 درصد، جنتامایسین 40.28 درصد، کوتریموکسازول 48.15 درصد، نالیدیکسیکاسید 55.3 درصد، نیتروفورانتویین 72.48 درصد و سفتریاکسون 80.78 درصد تعیین گردید. نتیجهگیری : نتایج این مطالعه نشاندهنده میزان بالای مقاومت باکتری اشرشیاکلی جدا شده از ادرار زنان باردار نسبت به آنتیبیوتیکهای آموکسیسیلین و آمپیسیلین (داروی معرفی شده خط اول در دستورالعمل مراقبت مادران باردار) در این منطقه میباشد. همچنین بالاترین حساسیت نسبت به سفتریاکسون و نیتروفورانتویین مشاهده گردید.
سیدرضا هاشمی، هما داودی،
دوره 13، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
استفاده از آنتیبیوتیکها در حیوانات اهلی، به عنوان محرک رشد و سلامت (AGPs) از اواسط دهه 1950 به بعد مورد توجه قرار گرفت. این آنتیبیوتیکها به عنوان افزودنیهای خوراکی در مقادیر بسیار پایین (5 تا 20 قسمت در میلیون) برای ممانعت از رشد جمعیت میکروبی بیماریزا موجود در دستگاه گوارش و بهبود رشد و عملکرد حیوانات اهلی مورد استفاده قرار گرفتند. مصرف نسبتاً گسترده و جهانی آنتیبیوتیکها در صنعت دامپروری، باعث ایجاد مقاومتهای آنتیبیوتیکی در باکتریها، واکنشهای آلرژیک در افراد حساس و خطرات مسمومیت مستقیم با این داروها و تهدید سلامت مصرفکنندگان شده است. ممنوعیت استفاده از آنتیبیوتیک از سال 2006 به عنوان محرک رشد و سلامت باعث گردید تا محققان جهان همواره به دنبال جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیکها باشند. تحقیقات گسترده در مورد این جایگزینها از دهه قبل آغاز گردیده است و میتوان به بعضی از این جایگزینها از قبیل پروبیوتیکها، پربیوتیکها، سینبیوتیکها، یونوفرها، اسیدی فایرها و اسیدهای آلی و جدیداً به گیاهان دارویی و فایتوژنیکها اشاره کرد. مطالعه حاضر به ارزیابی این ترکیبات بهویژه گیاهان دارویی و مکانیسم عمل آنها به عنوان محرکهای جدید رشد و سلامت در حیوانات اهلی پرداخته است.
علی هاشمی، سعید شمس، داوود کلانتر، آرزو طاهرپور، محمد براتی،
دوره 14، شماره 1 - ( 1-1391 )
چکیده
زمینه و هدف : پسودوموناس آئروژینوزا یکی از عوامل عفونتهای بیمارستانی بوده و در برابر بسیاری از آنتیبیوتیکها به علت تولید بتالاکتاماز مقاوم میباشد. این مطالعه به منظور شناسایی پسودوموناس آئروژینوزا تولیدکننده بتالاکتاماز با طیف وسیع و متالوبتالاکتاماز جدا شده از بیماران و اثر عصاره متانولی چای سبز و چای سیاه بر روی آنها انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی روی نمونه زخم 245 بیمار سوختگی مراجعه کننده به بیمارستان شفاء کرمان در سال 1387 انجام شد. برای تعیین باکتریهای دارای ESBL از روش PCT و برای شناسایی Lactamase MBL از نوارهای E-test استفاده گردید. برای تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد آنتیبیوتیکهای ایمیپنم، مروپنم، سفوتاکسیم، سفتازیدیم و آزترونام و عصارههای متانولی چای سبز و سیاه از روش رقت در آگار استفاده گردید. عصاره متانولی چای سبز و سیاه به روش خیساندن تهیه شد. 20 گرم پودر گیاه با متانول به مدت 24ساعت در تاریکی قرار داده شد و صاف گردید و اثر عصاره گیاه چای روی سویههای استاندارد و 41 ایزوله پسودوموناس آئروژینوزا حاوی بتالاکتاماز با طیف وسیع بررسی شد. یافتهها : از تعداد کل بیماران مورد بررسی 120 ایزوله پسودوموناس شناسایی شد که 41 نمونه دارای بتالاکتاماز با طیف وسیع و همگی فاقد متالوبتالاکتاماز بودند. 60درصد از نمونهها مقاوم به سفوتاکسیم، 66درصد مقاوم به سفتازیدیم، 42درصد مقاوم به آزترونام، 3درصد مقاوم به ایمیپنم و 5درصد مقاوم به مروپنم بودند. عصاره متانولی چای سبز در غلظت 1.25 میلیگرم بر میلیلیتر قادر به مهار رشد تمام سویههای استاندارد و نمونههای بالینی پسودوموناس آئروژینوزا حاوی ESBL داشت. نتیجهگیری : این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی چای سبز در مقایسه با آنتیبیوتیکهایی نظیر سفوتاکسیم و سفتازیدیم دارای اثرات ضدباکتریایی مؤثرتری در برابر پسودوموناس آئروژینوزا حاوی بتالاکتاماز میباشد.
محمدمهدی سلطان دلال، عبدالعزیز رستگار لاری، محمدکاظم شریفی یزدی،
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1393 )
چکیده
زمینه و هدف:گاستروانتریت شایعترین عفونت سالمونلایی در انسان و یکی از مشکلات و معضلات بهداشتی مهم در سرتاسر جهان است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی سالمونلا در کودکان مبتلا به اسهال و تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی در منطقه رباط کریم تهران انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی 306 نمونه مدفوع کودکان مبتلا به اسهال از مراکز درمانی رباط کریم تهران در سال 1390 جمعآوری شد. نمونهها پس از غنیسازی در سلنیت F و کشت بر روی محیط انتخابی هکتون آگار، از نظر سالمونلا بررسی شدند. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی طبق دستورالعمل سازمان CLSI تعیین شد. یافتهها : سالمونلا در 22 مورد(7.2%)از نمونههای مدفوع جداسازی شد. 7 مورد سالمونلاتیفی، 6 مورد سالمونلاپاراتیفی B ،3 مورد سالمونلاپاراتیفی C، 2 مورد سالمونلاپاراتیفی A و 4 مورد غیرقابل تشخیص بودند. از نظر پاراکلینیکی ارتباط معنیداری میان گلبول سفید در مدفوع و سالمونلا وجود داشت (P<0.05). از نظر حساسیت دارویی سویههای سالمونلا در بیش از92.3%موارد نسبت به کلرامفنیکل، سفتیزوکسیم، نالیدیکسیک اسید و آمیکاسین حساس بودند. نتیجهگیری : عامل اسهال در 7.2%از کودکان شهرستان رباط کریم سالمونلا تعیین گردید.
معصومه احمدی جلالی مقدم، حمیدرضا هنرمند، صادق فلاح دلاور، امین سعیدی نیا،
دوره 16، شماره 3 - ( 7-1393 )
چکیده
زمینه و هدف : گیاه سداب (Ruta graveolens) از کهنترین گیاهان مورد استفاده در طب سنتی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر ضدباکتریایی عصارههای آبی و هیدروالکلی برگ و ساقه گیاه سداب بر هشت سویه باکتری بیماریزا انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی سویههای استاندارد باکتریهای پاتوژن شایع انسانی شامل انتروکوک فکالیس، استافیلوکوک اورئوس، استافیلوکوک اپیدرمیس، استرپتوکوک پنومونیا، اشریشیا کولی، کلبسیلا پنومونیه، سالمونلا تیفی و انتروباکترکلواکه که به صورت لیوفیلیزه شده از مرکز کلکسیون باکتری و قارچ سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی خریداری شده بودند؛ انجام شد. اثر عصارههای آبی و هیدروالکلی گیاه سداب بر رشد سویههای باکتریهای بیماریزا بهطور جداگانه و با روش دیسک دیفوزیون و ماکرو دیلوشن و تعیین حداقل غلظت کشندگی (MIC) بررسی گردید. نتایج با اثر ضدمیکروبی هشت آنتیبیوتیک رایج شامل کوتریموکسازول، اکسیسیکلین، ونکومایسین، اریترومایسین، فورازولیدون، تتراسیکلین، آموکسیسیلین / کلاولانیک اسید و آمپیسیلین / سولباکتام مقایسه شد. یافتهها : عصارههای آبی، اتانولی و متانولی گیاه سداب حتی با غلظت بالا (3 میلیگرم بر میلیلیتر) اثر ممانعتکنندگی رشد علیه باکتریهای مورد مطالعه نداشتند. نتیجهگیری : عصارههای آبی، اتانولی و متانولی اندامهای هوایی گیاه سداب فاقد اثر بازدارندگی بر باکتریهای بیماریزا است.
فروزان کاوسی نژاد، اسماعیل فتاحی، نغمه موری بختیاری،
دوره 18، شماره 2 - ( 4-1395 )
چکیده
زمینه و هدف : مقاومت استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به آنتیبیوتیکها، یکی از مشکلات عمده بهداشت جهانی است و تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی آنها بسیار مهم است. این مطالعه به منظور تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی استافیلوکوکوس اورئوسهای جدا شده از نمونههای بالینی با روش انتشار دیسک و تشخیص مولکولی (Polymerase Chain Reaction: PCR) انجام شد.
روش بررسی : این مطالعه توصیفی – آزمایشگاهی روی 50 ایزوله استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از نمونههای بالینی بیماران مراجعه کننده به بیمارستانهای شهر اهواز در سال 1392 انجام شد. سنجش حساسیت آنتیبیوتیکی جدایهها با روش انتشار دیسک انجام شد. تعیین مقاومت به متیسیلین با روش PCR توسط پرایمر اختصاصی انجام شد.
یافتهها : از 50 ایزوله حاصله تمامی جدایهها نسبت به متیسیلین، آمپیسیلین و پنیسیلین مقاوم بودند. مقاومت جدایهها نسبت به اریترومایسین، جنتامایسین، کلیندامایسین و سیپروفلوکسایسین به ترتیب 48درصد، 34 درصد، 34 درصد و 34 درصد بود. در روش PCR 98 درصد از جدایه استافیلوکوکوس اورئوسهای مقاوم به متیسیلین حاوی ژن مقاومت به متیسیلین بودند.
نتیجهگیری : 98 درصد جدایهها حاوی ژن mec-Aبودند و مقاومت بالا به آنتیبیوتیک متیسیلین به ژن mec-A وابسته است. این امر میتواند به عنوان یک تهدید بالقوه برای بهداشت عمومی باشد.
کبری هلاکو، جمیله نوروزی، پرویز پاکزاد، هادی کوهساری، مصطفی سید،
دوره 18، شماره 4 - ( 10-1395 )
چکیده
زمینه و هدف : باکتریهای مقیم آب، مخزن بسیار مهمی از ژنهای مقاومت آنتیبیوتیکی هستند. این مطالعه به منظور تعیین مقاومت آنتیبیوتیکی سویههای اشریشیاکلی جدا شده از آبهای خام استان گلستان انجام شد.
روش بررسی : در این مطالعه توصیفی 26 نمونه از آب رودخانه زیارت (13 نمونه قبل و 13 نمونه بعد از تصفیه) و 36 نمونه از آب چشمههای منطقه آزادشهر (18 نمونه قبل و 18 نمونه بعد از تصفیه) جمعآوری گردید. تعداد 75 نمونه باکتری اشریشیاکلی (50 ایزوله از رودخانه و 25 ایزوله از چشمهها) از آبهای خام استان گلستان به روش حداکثر تعداد احتمالی از طریق تستهای افتراقی شناسایی و جداسازی شد. حساسیت سویههای اشریشیاکلی به آنتیبیوتیکهای آموکسیسیلین / کلاولانیکاسید، آمپیسیلین، ایمیپنم، سفالوتین، سفوتاکسیم، جنتامیسین، آمیکاسین، تتراسایکلین، نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین و تریمتوپریم / سولفامتوکسازول به روش انتشار از دیسک کربی بایر مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها : 14 نمونه آب خام چشمهها و 12 نمونه آب خام رودخانهها حاوی اشریشیاکلی بودند. پس از تصفیه، همه نمونهها عاری از اشریشیاکلی ارزیابی شد. تمامی سویههای اشریشیاکلی جدا شده از نمونهها مقاومت فنوتیپی مشابهی نسبت به 11 آنتیبیوتیک مورد بررسی نشان دادند و عمدهترین مقاومت به آنتیبیوتیکهای آمپیسیلین (رودخانه 94 درصد، چشمهها 88 درصد)، آموکسیسیلین / کلاولانیک اسید (رودخانه 76 درصد، چشمهها 80 درصد)، تتراسایکلین (رودخانه 14 درصد، چشمهها 16 درصد) و سفالوتین (رودخانه 8 درصد، چشمهها 16درصد) دیده شد. مقاومت به تریمتوپریم / سولفامتوکسازول (8 درصد)، نالیدیکسیک اسید (2 درصد) و سیپروفلوکساسین (2 درصد) بهتنهایی فقط در نمونههای رودخانه دیده شد. تمامی ایزولههای جدا شده از رودخانه و چشمه نسبت به آنتیبیوتیکهای ایمیپنم، سفوتاکسیم، جنتامایسین و آمیکاسین کاملاً حساس بودند و نسبت به بقیه آنتیبیوتیکها مقاومت متوسط داشتند.
نتیجهگیری : تصفیه آب مورد استفاده چشمهها و رودخانهها سبب از بین رفتن اشریشیاکلی میگردد. باتوجه به مقاومت فنوتیپی مشاهده شده در آب خام چشمهها، احتمالاً عدم تصفیه آن میتواند سبب انتقال مقاومت آنتیبیوتیکی به بدن انسان شود.
ابوالفضل سیردانی، زهرا رجبی، فاطمه فرد صانعی، سعید واحدی، محمد مهدی سلطان دلال،
دوره 21، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده
زمینه و هدف: سالمونلوز یک معضل بهداشتی مهم و مسؤول بیشترین موارد مرگ و میر ناشی از بیماریهای منتقله از غذا در سرتاسر جهان است. در کشور ما عفونت سالمونلایی در اثر مصرف مواد غذایی آلوده رو به افزایش است. این مطالعه به منظور تعیین سروگروپ و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایههای سالمونلا از مواد غذایی انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی تعداد 400 نمونه به صورت تصادفی از مواد غذایی شامل گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ و سبزی هر کدام به تعداد 50 نمونه بستهبندی و 50 نمونه فله توزیع شده در 10 واحد مختلف عرضه کننده در مناطق پنجگانه شهر تهران طی 9 ماه در سال 1397 تهیه گردید. از نمونهها براساس استاندارد ملی ایران به شماره1810 آزمون میکروبی بهعمل آمد. سپس تستهای بیوشیمیایی، تاییدی و سرولوژی مربوطه انجام گردید. تست حساسیت میکروبی براساس روش دیسک دیفیوژن آگار با استفاده از دیسکهای آنتیبیوتیکی شرکت مست (انگلستان) انجام شد.
یافتهها: از 400 نمونه مورد آزمایش 8 مورد (2 درصد) سالمونلاجدا گردید. درصد آلودگی سالمونلا در 6 مورد (75 درصد) مواد غذایی فله نسبت به 2 مورد (25درصد) بستهبندی بیشتر بود. بیشترین سروگروپ سالمونلای جداشده متعلق به گروپ D بود و نمونه غذایی مرغ درصد آلودگی به سالمونلای بیشتری (37.5%) نسبت به سایر مواد غذایی مورد آزمایش از خود نشان داد. جدایههای سالمونلا، بیشترین مقاومت میکروبی را به آنتیبیوتیک نالیدیکسیک اسید (75درصد) داشتند.
نتیجهگیری: با توجه به سالمونلاهای جدا شده بهویژه گروه D از مواد غذایی و گسترش مقاومت آنتیبیوتیکی آنها، لزوم مراقبت بیشتر و رعایت سطح بالاتر بهداشت در تهیه، تولید، بستهبندی و عرضه مواد غذایی در سطح جامعه بهنظر میرسد.